Μελέτη του ΕΚΤ για τις ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις στις Βιοεπιστήμες

08.08.2012

Οι ελληνικές δημοσιεύσεις στον τομέα των Βιοεπιστημών παρουσιάζονται στη νέα μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, η οποία είναι ανοικτά προσβάσιμη στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www.ekt.gr/metrics. Η μελέτη 'Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις 2000-2010, Τομέας Βιοεπιστημών' αναδεικνύει επιστημονικές περιοχές αριστείας και παρουσιάζει την εξέλιξη των βιβλιομετρικών δεικτών για την ερευνητική δραστηριότητα ελληνικών φορέων στον ευρύτερο τομέα των Βιοεπιστημών, κατά την περίοδο 2000-2010.

Πρόκειται για μία έκδοση που υλοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), με τη συνεργασία των καθηγητών Αχιλλέα Γραβάνη και Ιωάννη Ιωαννίδη, Προέδρου και Μέλους, αντίστοιχα, του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου-Τομέας Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Εντάσσεται στη σειρά βιβλιομετρικών μελετών που καθιέρωσε το ΕΚΤ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου για τη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικής πληροφορίας και περιεχομένου.

Η μελέτη 'Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις 2000-2010, Τομέας Βιοεπιστημών' είναι η πρώτη θεματική μελέτη βιβλιομετρικών δεικτών που εκπονεί το ΕΚΤ, μετά τις δύο πρώτες μελέτες που αφορούσαν το σύνολο των επιστημονικών δημοσιεύσεων. Πραγματοποιήθηκε με βάση τη μεθοδολογική προσέγγιση και το περιβάλλον των εργαλείων που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μελετών για τη βιβλιομετρική ανάλυση των επιστημονικών δημοσιεύσεων στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Τα στοιχεία της νέας μελέτης αντλήθηκαν από τις βάσεις δεδομένων NSI και InCites? - Greece του συστήματος Web of Science της Thomson Reuters. Στο τομέα των Βιοεπιστημών εντάσσονται δημοσιεύσεις από 8 επιστημονικές θεματικές κατηγορίες: 'Βιολογία και Βιοχημεία', 'Κλινική Ιατρική', 'Ανοσολογία', 'Μικροβιολογία', 'Μοριακή Βιολογία και Γενετική', 'Νευροεπιστήμες και Συμπεριφορά', 'Φαρμακολογία και Τοξικολογία', 'Ψυχιατρική και Ψυχολογία' (σύμφωνα με το πρότυπο Essential Science Indicators της Thomson Reuters).

Οι βιβλιομετρικοί δείκτες που παρουσιάζονται στη μελέτη περιγράφουν το σύνολο των ελληνικών δημοσιεύσεων που παράχθηκαν την περίοδο 2000-2010, την απήχηση τους σε παγκόσμιο επίπεδο (συνολικά και ανά κατηγορία φορέων) και την εξέλιξή τους ανά επιστημονική θεματική κατηγορία και υποκατηγορία, και ανά κατηγορία φορέων.

Προκειμένου να υποστηρίξει συστηματικά την έκδοση δεικτών για την ερευνητική δραστηριότητα, το ΕΚΤ διαμορφώνει το επιχειρησιακό του περιβάλλον και αναπτύσσει νέες δράσεις (π.χ. έκδοση δεικτών του ελληνικού ερευνητικού συστήματος σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, τεκμηρίωση ελληνικής επιστημονικής παραγωγής στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες κ.ά.) και υποδομές πληροφοριακών συστημάτων (Συστήματα Διαχείρισης Πληροφορίας για την Ερευνητική Δραστηριότητα - CRIS). Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕΤ). Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο του ΕΠΣΕΤ.

Σημειώνεται ότι η πιο πρόσφατη γενική μελέτη 'Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις 1996-2010, Βιβλιομετρική ανάλυση ελληνικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά', στα ελληνικά και αγγλικά, διατίθεται στη διεύθυνση www.ekt.gr/metrics/report02.