Εκδήλωση για τις νέες προκηρύξεις (84,56 εκατ. ευρώ) των προγραμμάτων 'Ερευνητικό Δυναμικό' και 'Περιφέρειες της Γνώσης'

17.08.2011

Ενημερωτική εκδήλωση για τις νέες προκηρύξεις των προγραμμάτων 'Ερευνητικό Δυναμικό (REGPOT)' και 'Περιφέρειες της Γνώσης (RoK)' του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 22 Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσουν τις τελευταίες προκηρύξεις (προκηρύξεις 2012 & 2013) των δύο προγραμμάτων που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και επιτυχημένα στην Ελλάδα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής ResPotNet, το οποίο συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Το πρόγραμμα 'Ερευνητικό Δυναμικό (Research Potential, REGPOT)' στοχεύει στην ενίσχυση άριστων ερευνητικών ομάδων που βρίσκονται σε περιφέρειες σύγκλισης και απόκεντρες περιφέρειες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, οι περιφέρειες σύγκλισης καλύπτουν όλη την επικράτεια, εκτός από το Νότιο Αιγαίο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με 34,24 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008-2011.

Η τρέχουσα προκήρυξη, που θα παρουσιαστεί από τη Δρ Μαρίτα Καγιαμανίδου, έχει καταληκτική ημερομηνία στις 3 Ιανουαρίου 2012 και προϋπολογισμό 66,57 εκατ. ευρώ για το 2012. Σημειώνεται πως πρόκειται για την τελευταία προκήρυξη του προγράμματος, δηλαδή θα επιλεχθούν, όχι μόνο οι προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν το 2012, αλλά και αυτές για το 2013, με επιπλέον προϋπολογισμό που αναμένεται να εγκριθεί στο μέλλον. Οι προτάσεις κατατίθενται από έναν μόνο φορέα (single proposer) και ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά έργο ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την αγορά και την αναβάθμιση ερευνητικού εξοπλισμού, την πρόσληψη έμπειρων ερευνητών από την Ευρώπη και τρίτες χώρες, τις ανταλλαγές προσωπικού με προηγμένους ερευνητικούς οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη, τη διοργάνωση και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, τη διαμόρφωση στρατηγικής για την πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία, δράσεις ενημέρωσης, αξιολόγηση από διεθνείς εμπειρογνώμονες, κ.ά.

Το πρόγραμμα 'Περιφέρειες της Γνώσης (Regions of Knowledge, RoK)' στοχεύει στην ενίσχυση των περιφερειών της Ευρώπης μέσω ερευνητικών clusters που συνδέουν ερευνητικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης από την ίδια γεωγραφική περιφέρεια. Η τρέχουσα προκήρυξη, που θα παρουσιάσει ο Δρ Stephan Weiers, αφορά τη συνεργασία 3 clusters από 3 διαφορετικές χώρες της ΕΕ στα πεδία: α) Ψηφιακό Θεματολόγιο και, β) Τεχνολογίες και υπηρεσίες για την αποτελεσματική χρήση των πόρων στην ΕΕ.

Η προκήρυξη έχει προϋπολογισμό 17,99 εκατ. ευρώ (1-3 εκατ. ευρώ ανά έργο) και καταληκτική ημερομηνία στις 31 Ιανουαρίου 2012. Θα επιλεχθούν, όπως και παραπάνω, οι προτάσεις του 2012, αλλά και του 2013 με επιπλέον προϋπολογισμό που θα ανακοινωθεί στο μέλλον. Στο πλαίσιο των έργων, χρηματοδοτούνται τεχνολογικές διαγνώσεις, μελέτες, αναλύσεις για δράσεις που μπορούν να αποφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στις περιφέρειες, κ.λπ. Σε δεύτερο στάδιο, συγκροτείται Κοινό Σχέδιο Δράσης και οικονομικό σχέδιο για την υλοποίησή του, ενώ χρηματοδοτούνται υποστηρικτικές δράσεις, όπως ανταλλαγές τεχνογνωσία, κοινές εκδηλώσεις, επισκέψεις και συνεργασίες με διεθνή clusters, καθοδήγηση λιγότερο έμπειρων clusters, κ.λπ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δρ Δημήτρης Κορπάκης, επικεφαλής του τμήματος για την περιφερειακή διάσταση της καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρουσιάσει το μελλοντικό Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας. Στο τέλος της εκδήλωσης θα υπάρχει η δυνατότητα διμερών συναντήσεων με Εθνικά Σημεία Επαφής, πιθανούς συνεργάτες, κ.λπ.

Περισσότερες πληροφορίες και η φόρμα εγγραφής είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο του έργου: http://www.respotnet.eu/events/003.html