Εντοπίζοντας τα εμπόδια στην διατομεακή συνεργασία των ερευνητών

Έρευνα για τον εντοπισμό των κυριότερων εμποδίων, νομικών, διοικητικών ή και οικονομικών, που αποτρέπουν την κινητικότητα των ερευνητών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, παρακωλύοντας την επαγγελματική τους εξέλιξη, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «I-SEEMob» (Inter-sectoral mobility of researchers in South-Eastern Europe - Διατομεακή Κινητικότητα των Ερευνητών στις Χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Το σχετικό ερωτηματολόγιο απευθύνεται σε εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών ερευνητικών φορέων, εταιρειών καθώς και πανεπιστημίων, από 8 χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Κύριος στόχος του έργου I-SEEMob είναι να συμβάλλει στην ενίσχυση των προοπτικών επαγγελματικής εξέλιξης των ερευνητών στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, εξετάζοντας τα κυριότερα κενά στη νομοθεσία και την ερευνητική πολιτική τα οποία εμποδίζουν τη διατομεακή κινητικότητα των ερευνητών στις υπό εξέταση χώρες. Επιπλέον, στόχος είναι η δημιουργία κειμένων με συστάσεις και οδηγίες προς τις κυβερνήσεις, ώστε να αρθούν τα υπάρχοντα εμπόδια στην κινητικότητα και να προωθηθεί η διατομεακή κινητικότητα των ερευνητών και οι προοπτικές της επαγγελματικής τους εξέλιξης.

Σημειώνεται πως διατομεακή συνεργασία μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο ερευνητικών έργων, σύστασης εταιρειών τεχνοβλαστών (spin-off), χρήση εργαστηρίων κι άλλων υποδομών πανεπιστημίων/ερευνητικών κέντρων, μεταφοράς γνώσης κ.λπ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο έως τις 15 Μαΐου 2011. Οι απαντήσεις είναι εμπιστευτικές και η ταυτότητα του ερωτώμενου παραμένει ανώνυμη.

Η έρευνα διεξάγεται σε Ελλάδα, Τουρκία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Ρουμανία - οκτώ από τους εννέα εταίρους του έργου I-SEEMob. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν στο έργο η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), καθώς και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Το έργο χρηματοδοτείται από το Ειδικό Πρόγραμμα «Ικανότητες» του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ.