Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, διοργανώνουν τον Μάρτιο, τον Γ΄ Kύκλο Oμιλιών 2017-2018, με θέμα "Νεότητα, αντιγήρανση και μακροζωία: σύγχρονες προσεγγίσεις της βιολογικής ηλικίας μέσω των ιστορικών και βιολογικών επιστημών".
H βιολογική μας ηλικία ταυτίζεται με τη χρονολογική; Πώς προσδιορίζεται; Σε ποιο βαθμό εξαρτάται από το γενετικό μας υπόβαθρο; Επηρεάζεται από το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής; Τελικά, μπορούμε να επιβραδύνουμε ή να αντιστρέψουμε τη διαδικασία γήρανσης; Παράλληλα με τις σύγχρονες επιστημονικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, ειδικοί επιστήμονες θα συζητήσουν την ιστορικότητά τους και θα αναλύσουν τους τρόπους προβολής της νεότητας και της γήρανσης στη γραπτή και στην εικονογραφική παράδοση του Βυζαντίου.
Από την Τρίτη 6 Μαρτίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 27 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών:
Τρίτη 6 Μαρτίου 2018
Χαιρετισμοί - Ταξιάρχης Κόλιας, Διευθυντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Αλέξανδρος Πίντζας, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Εφηβεία και ενηλικίωση στο Ιερό Παλάτι - Ειρήνη Χρήστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Γυναίκες και ηλικία στο Βυζάντιο - Κατερίνα Νικολάου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα μυστικά της αντιγήρανσης: για πάντα νέοι ή για πάντα υγιείς; - Ευστάθιος Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Τρίτη 13 Μαρτίου 2018
Η ανδρική αγωνία μπροστά στη γήρανση. Μέθοδοι και τεχνικές «ανανέωσης» - Χάρης Μεσσής, Διδάσκων/Ερευνητής, Τμήμα Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Facelift: Η λύση για τη διόρθωση της χαλάρωσης του προσώπου και του λαιμού - Γιώργος Σκούρας, Δρ. Πλαστικός Χειρουργός.
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
Νέοι και υπερήλικες στον οπτικό πολιτισμό των Βυζαντινών: Συμβολισμοί και εικαστικά μέσα - Αναστασία Δρανδάκη, Επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αντιγήρανση και νεότητα: Πώς μπορούν να μας βοηθήσουν ουσίες της καθημερινής μας διατροφής; - Nίκη Χονδρογιάννη, Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Τρίτη 27 Μαρτίου 2018
Η κλίμακα των ηλικιών κατά τη βυζαντινή εποχή - Τόνια Κουσοπούλου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Tμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Διατροφή, αντιγήρανση, νεότητα, επιγενετικοί μηχανισμοί: αναζητώντας το ελιξήριο - Μαρία Μποτσιβάλη, Δρ. Χημικός, Επιστημονική Συνεργάτις, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Οι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλ. 210 7273516 & 700, email: mkont@eie.gr ή στη σχετική ιστοσελίδα.
Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνεται, επί σειρά ετών, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).