Σε ψηφιακή μορφή διατίθεται πλέον η ελληνική έκδοση της ερευνητικής μελέτης "ΕntreComp: Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για την Ικανότητα του Επιχειρείν". Πρόκειται για ένα εργαλείο για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας των πολιτών και των οργανισμών της Ευρώπης αλλά και τη γεφύρωση του κενού μεταξύ της εκπαίδευσης και της θεωρητικής κατάρτισης και του κόσμου της εργασίας. Το Πλαισιο Αναφοράς μεταφράστηκε και στην ελληνική γλώσσα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και πλέον διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή, σε μία έκθεση που επεξηγεί επαρκώς το εργαλείο. Σημειώνεται ότι η πρώτη έκδοση ενός Πλαισίου Αναφοράς για την Ικανότητα του Επιχειρείν (Entrepreneurship Competence Framework, ή EntreComp) δημοσιεύτηκε το 2016 από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της ΕΕ.
Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία του Πλαισίου Αναφοράς για την Ικανότητα του Επιχειρείν, ή αλλιώς EntreComp, ήταν η ενίσχυση του πνεύματος πρωτοβουλίας και η ικανότητα του επιχειρείν, που σύμφωνα με την Ευρωπαική Επιτροπή θεωρείται μία από τις 8 βασικές ικανότητες που ειναι απαραίτητες για όλους τους πολιτες της κοινωνίας της γνώσης. Η ικανότητα που επιχειρείν, σύμφωνα με έρευνες, ορίζεται ως η εγκάρσια ικανότητα του ενεργού πολίτη να μετατρέπει τις ιδέες σε δράση, παράγοντας προστιθέμενη αξία στο κοινωνικό σύνολο. Υπό αυτό το πρίσμα, αναδεικνύεται η τεράστια σημασία της ικανότητα του επιχειρείν για τη προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και τη συλλογική ευημερία.
Παράλληλα, υπήρχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σαφής ανάγκη προσδιορισμού και περιγραφής της ικανότητας του επιχειρείν και της ανάπτυξης ενός πλαισίου αναφοράς για τη περιγραφή των συστατικών στοιχείων της όσον αφορά τις γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις που την αποτελούν. Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο για την Ικανότητα του Επιχειρείν (EntreComp) ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 με στόχο την ανάπτυξη κοινής εννοιολογικής προσέγγισης της επιχειρηματικότητας.
Το Πλαίσιο, με σκοπό να εξασφαλίσει μια κοινή αντίληψη της ικανότητας του επιχειρείν, καθορίζει 3 περιοχές ικανοτήτων (competence area), μια λίστα με 15 επιμέρους ικανότητες, καθώς και μαθησιακά αποτελέσματα (learning outcomes) και επίπεδα ικανοτήτων (proficiency levels), στα οποία μπορούν να αναφέρονται οι σχετικές πρωτοβουλίες, τρέχουσες και μελλοντικές. Στην έκθεση παρουσιάζονται αναλυτικά οι περιοχές ικανοτήτων, τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα επίπεδα ικανοτήτων που μπορούν ατομικά ή ομαδικά να επιτευχθούν, ενώ συμπεριλαμβάνεται και γλωσσάρι όρων.
Το EntreComp αποτελεί ένα περιεκτικό εργαλείο και μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους ως πλαίσιο αναφοράς για πρωτοβουλίες επιχειρηματικές ατόμων ή/και ομάδων αλλά δύναται να επεκταθεί και σε ευρύτερους τομείς και πεδία εφαρμογής. Επίσης, βασίζεται σε έναν ευρύ ορισμό της ικανότητας του επιχειρείν που στοχεύει στη δημιουργία επιπλέον αξίας, η οποία μπορεί να έχει πολιτισμική, κοινωνική ή οικονομική διάσταση. Συνεπώς, αγκαλιάζει διαφορετικούς τύπους επιχειρηματικότητας, όπως το ενδο-επιχειρείν (intrapreneurship), καθώς και το κοινωνικό, οικολογικό και το ψηφιακό επιχειρείν (social, green and digital entrepreneurship).
Από τη δράση αναμένεται να διευκολυνθεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρώπης, με εν τέλει θετικό αντίκτυπο στην κινητικότητα, την απασχόληση και την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στη κοινωνία και την οικονομία.
Η απόδοση του EntreComp στην ελληνική γλώσσα θεωρείται κομβικής σημασίας, δεδομένων των πολυσύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και που απαιτούν άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Η ψηφιακή έκδοση της έκθεσης που διατίθεται πλέον στο κοινό, στο αποθετήριο του ΕΚΤ https://repository.edulll.gr με ψηφιακό υλικό για εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Τμήματος Ανθρώπινου Κεφαλαίου και Απασχόλησης του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.