Οι Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες των MSCA στηρίζουν το ερευνητικό οικοσύστημα Ελλάδας και Κύπρου

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και να εμπνευστούν από καλές πρακτικές ωφελούμενων του προγράμματος.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για τη νέα προκήρυξη των Δράσεων Postdoctoral Fellowships των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie Actions του Ορίζοντα Ευρώπη, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) της Κύπρου και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) πραγματοποίησαν Διαδικτυακή Ημερίδα Ενημέρωσης (InfoDay) την Τρίτη 23 Απριλίου 2024.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 120 ερευνητές από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από άλλες χώρες όπως Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αίγυπτο, Ισραήλ.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες μέσω των Δράσεων MSCA και να λάβουν πληροφορίες και καλές πρακτικές για την επιτυχή υποβολή των προτάσεών τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Δρ Άννας Ρόζενμπεργκ, Εθνικής Εκπροσώπου και Εμπειρογνώμονα MSCA στον Ορίζοντα Ευρώπη από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία μίλησε για τον αντίκτυπο των Δράσεων MSCA στην έρευνα και την καινοτομία της Ευρώπης, ενώ επισήμανε τη μεγάλη απήχηση των προσκλήσεων για Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες από Έλληνες και Κύπριους ερευνητές.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Δρ Θεόδωρος Στάικος, Research Program Officer, European Research Executive Agency, MSCA, ο οποίος παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά των Δράσεων Postdoctoral Fellowships 2024, τον προϋπολογισμό, τα κριτήρια υποβολής προτάσεων, τις προϋποθέσεις και τις κατηγορίες χρηματοδότησης, ενώ έδωσε στοχευμένα υποθετικά παραδείγματα υποβολής προτάσεων. Στο τέλος της παρουσίασής του, απάντησε αναλυτικά σε ερωτήσεις που έγιναν από τους συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με καλές πρακτικές και συμβουλές από την δική τους προσωπική εμπειρία, από τις μεταδιδακτορικές ερευνήτριες και ωφελούμενες των Δράσεων, Δρ Μαρία-Θάλεια Πασσιά από το ΑΠΘ και Δρ Άντζελα Φηύγα από το EKETA. Επεξήγησαν τη διαδικασία υποβολής της πρότασής τους, τα σημεία που χρήζουν προσοχής, έδωσαν συμβουλές, ενώ ανέλυσαν τα κριτήρια αξιολόγησης και επεξήγησαν πώς τα προσέγγισαν οι ίδιες.

Η Δρ Μ. Θ. Πασσιά αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στην υποστήριξη που έλαβε από το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής κατά τη διάρκεια υποβολής της δικής της πρότασης.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ομιλίες των Εθνικών Σημείων Επαφής. Ο Henry Scott από το ΕΚΤ, ο Δρ Άγγελος Ντάντος από το ΙδΕΚ και η Δρ Ευαγγελία Περπερή από το ΕΚΕΤΑ παρουσίασαν τις δραστηριότητες των οργανισμών τους, οι οποίες στηρίζουν το ερευνητικό οικοσύστημα της Ελλάδας και της Κύπρου. Όλοι τόνισαν ότι τα Εθνικά Σημεία Επαφής βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να τους βοηθήσουν να υποβάλουν πρόταση προς χρηματοδότηση, να απαντήσουν στις απορίες τους και να παρέχουν καθοδήγηση σε όλη τη διαδικασία, από την προετοιμασία της πρότασης ως την χρηματοδότηση.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε διαδραστικές έρευνες στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την ενημέρωσή τους για τις Δράσεις Postdoctoral Fellowships MSCA, τον επιστημονικό τους τομέα, αν έχουν λάβει χρηματοδότηση από έργα των Δράσεων, εάν έχουν άμεσο ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, κ.ά.

Την εκδήλωση συντόνισαν η Δρ Νάνσυ Μεγρέμη, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA, από το ΕΚΤ, και ο Δρ Άγγελος Ντάντος, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις MSCA, από το ΙδΕΚ.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ, και τις παρουσιάσεις των ομιλητών εδώ.

Για τις δράσεις MSCA μπορείτε να επικοινωνείτε με τα Εθνικά Σημεία Επαφής στο ΕΚΤ, Δρ Νάνσυ Μεγρέμη (amegremi@ekt.gr) και Henry Scott (hscott@ekt.gr).

Το βίντεο της εκδήλωσης

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την «Αποστολή για τον Καρκίνο». Είναι βασικό μέλος του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για το Health (ΗΝΝ3.0), το Digital (Ideal-ist), το Industry (NCP4Industry) και το MSCA (MSCA-NET). Επίσης, είναι ο ελληνικός φορέας που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο «ECHoS - Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies». Σε αυτό το πλαίσιο το ΕΚΤ υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ