COVID-19: Επιστημονική πληροφόρηση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) δημιούργησε αυτή την ιστοσελίδα με σκοπό να προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση στην ερευνητική κοινότητα και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Ο νέος κορονοϊός μπήκε βίαια στη ζωή μας και έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας. Και σε αυτές τις συνθήκες, η αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε την κοινότητα της γνώσης, να συμβάλουμε ώστε να αναδειχθούν έγκυρες επιστημονικές απόψεις και δεδομένα που προσφέρουν στον δημόσιο διάλογο και θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι στον ανορθολογισμό και τον φόβο.

φωτογραφία: Mick De Paola

Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης

Οι επιστήμονες πληροφόρησης του ΕΚΤ επιλέγουν άρθρα από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης και από περιοδικά των οποίων οι εκδότες αποφάσισαν να ανοίξουν το περιεχόμενο χωρίς περιορισμούς.

Sara Reardon
Nature 2024, https://doi.org/10.1038/d41586-024-01333-9
Published: 08 May 2024
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών θα γίνει ενδημικό στα βοοειδή, κάτι που θα βοηθούσε την εξάπλωσή του στους ανθρώπους. Οι ανησυχίες ότι το παστεριωμένο γάλα στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίθει από τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1 αποσοβήθηκαν. Ωστόσο, η επιδημία στις αγελάδες συνεχίζει και οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι τα βοοειδή θα γίνουν μόνιμη δεξαμενή για αυτόν τον προσαρμόσιμο ιό - δίνοντάς του περισσότερες πιθανότητες να μεταλλαχθεί και να μεταπηδήσει στους ανθρώπους.
Ziyi Su and Ephraim Agyingi
AppliedMath 2024, 4(2), 544-560, https://doi.org/10.3390/appliedmath4020029
Published: 30 April 2024
Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται ένα μαθηματικό μοντέλο διάδοσης της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με την πανδημία COVID-19. Το μοντέλο υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θέτει η παραπληροφόρηση, καθώς, αντί να εστιάζει μόνο στον αριθμό αναπαραγωγής που προκαλεί νέες λοιμώξεις, υπάρχει μια πρόσθετη παράμετρος κατωφλίου που οδηγεί στη διάδοση της παραπληροφόρησης. Οι ισορροπίες του μοντέλου αναλύονται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και παρουσιάζονται αριθμητικές προσομοιώσεις. Συζητούνται επίσης οι δυνατότητες του μοντέλου να αναπτύξει αποτελεσματικές στρατηγικές για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με την COVID-19.
Magdalena Wdowicka, Lidia Mierzejewska, Marta Szejnfeld, Bogusz Modrzewski, Kamila Sikorska-Podyma, Adam Wronkowski and Ewa Lechowska
Sustainability 2024, 16(9), 3644, https://doi.org/10.3390/su16093644
Published: 26 April 2024
Αυτό το άρθρο αναλύει τη συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους, της πληθυσμιακής πυκνότητας και του χαρακτήρα τριών πολωνικών πόλεων με τις ακόλουθες παραμέτρους: (1) το υποκειμενικό επίπεδο άγχους των κατοίκων και τη μεταβολή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, (2) τις πηγές και τις επιπτώσεις του άγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, (3) τους τρόπους μείωσης του άγχους από τους κατοίκους και τον ρόλο του πράσινου από αυτή την άποψη και (4) τις κατευθύνσεις των αλλαγών στη δομή των μεταπανδημικών πόλεων που επιθυμούν οι κάτοικοί τους.

Pages

Δημοσιεύσεις Ελλήνων Ερευνητών

Pages

Videos - Podcasts

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Ως ηλεκτρονική και φυσική υποδομή εθνικής εμβέλειας, έχει ως θεσμικό ρόλο τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση εντός και εκτός της Χώρας και την ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων, που παράγεται στην Ελλάδα.