Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για τρίτη χρονιά, από τις 5 έως τις 10 Απριλίου 2016, με θέμα: "Εξελισσόμαστε με την επιστήμη" ("Evolving with science"). Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.
Από την κατανόηση της ζωής και της ύλης, μέχρι τη δημιουργία νοήμονων μηχανών από τον άνθρωπο, η επιστήμη οδηγεί τις εξελίξεις. H καταπολέμηση ασθενειών, η ψηφιακή επικοινωνία και η εφεύρεση υλικών με ιδιότητες που πριν από κάποιες δεκαετίες θα φάνταζαν μαγικές, αλλάζουν τη ζωή μας προς το καλύτερο. Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή και η εξαφάνιση των ειδών, συνέπειες και αυτές της προόδου, μεταμορφώνουν τη Γη σε κάτι διαφορετικό από εκείνο που γνώρισαν οι πρόγονοί μας. Ωστόσο, το ποιος εξελίσσει ποιον γίνεται όλο και πιο ασαφές. Η επιστήμη προοδεύει για να μας υπηρετήσει ή εμείς αλλάζουμε για να την ακολουθήσουμε; Οι εξελίξεις προσαρμόζονται στις ανάγκες μας ή μήπως μας υπαγορεύουν καινούργιες;
Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν μας πηγαίνει μόνο μπροστά, αλλά μας επιτρέπει να κοιτάξουμε και πίσω. Μορφές ζωής που έζησαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, αποκαλύπτουν τα προϊστορικά τους μυστικά και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις ρίζες μας και να απαντήσουμε στο πώς φτάσαμε έως εδώ. Γιατί ο άνθρωπος, και όχι κάποια άλλη μορφή ζωής, κυρίευσε τον κόσμο; Τι μπορούμε να μάθουμε από το DNA του κοντινότερου συγγενή του ανθρώπου;
Το Athens Science Festival 2016 ανοίγει την Τρίτη 5 Απριλίου με μία μοναδική ομιλία "Πόσο Νεάντερταλ είμαστε;" από έναν εκλεκτό καλεσμένο, τον πρώτο επιστήμονα που κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το γονιδίωμα του Νεάντερταλ, τον Σβάντε Πεέμπο, διευθυντή του Τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, ο οποίος θα μοιραστεί με το κοινό τις ανακαλύψεις του, που εδώ και τρεις δεκαετίες ρίχνουν φως στο μονοπάτι της εξέλιξης που οδήγησε στους σημερινούς ανθρώπους.
Την ίδια μέρα, ο Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), συνεφευρέτης του “Υπολογιστή των Εκατό Δολαρίων” και επικεφαλής της υλοποίησης της ιδέας “Ένας Φορητός Υπολογιστής Ανά Παιδί”, θα μιλήσει με θέμα "Ίντερνετ για όλους: Προωθώντας τη συνδεσιμότητα".
Λίγες μέρες αργότερα στις 9 Απριλίου (ώρα: 20:00) ο νευροεπιστήμονας Ντάνιελ Γουόλπερτ (καθηγητής στο τμήμα μηχανικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ), θα δώσει μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα "Γιατί υπάρχει ο εγκέφαλος" ξεναγόντας το κοινό του Athens Science Festival στην πολυπλοκότητα που συνοδεύει την κάθε φαινομενικά φυσική και αβίαστη κίνηση μας, ενώ θα αποκαλύψει γιατί δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φτιάξουμε μηχανές που εκτελούν εξίσου επιδέξιες κινήσεις. Στα ερωτήματα "Μήπως ο εγκέφαλος εξελίχθηκε για να υποστηρίξει τις αυξημένες ανάγκες μας για επικοινωνία; Μήπως διογκώθηκε για να αποθηκεύσει περισσότερες πληροφορίες;" ο νευροεπιστήμονας Ντάνιελ Γουόλπερτ επιμένει ότι ο εγκέφαλος υπάρχει για έναν και μοναδικό λόγο: για να μας χαρίζει την κίνηση.
Η είσοδος στο Athens Science Festival είναι ελεύθερη. Για την παρακολούθηση των παραπάνω τριών ομιλιών στο Αμφιθέατρο 9.84 στην Τεχνόπολη απαιτείται η αγορά εισιτηρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο του Athens Science Festival 2016 http://www.athens-science-festival.gr
Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo”, το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “INNOVATHENS”, το Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, και σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. To Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) υποστηρίζει το Athens Science Festival 2016 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του.